Peter Lunding, install flash

 

Melankholia

Dürer´s Melencholia I fra 1514 er en af hans kendteste gravering. Billedet endevender sindstilstanden melankoli ud fra betragtning om at denne sindstilstand er tæt forbundet med kreativitetens genius, Det er nærmest et vilkår for den skabende. Men Sløvheden, det apatiske, vanviddet er også tæt forbundet med melankoli og kommer med i tilgift til kreativitetens gave.

På Dürer`s billede sidder en vinget kvinde hensunket i tanker, dog med et overvågent blik. Hun er omgivet med rekvisitter der alle peger på aktivitet enten i form af videnskab eller håndværk, i en by i det fjerne går livet sin gang. En slukket olielampe, en hund og et timeglas er blandt mangfoldigheden af symbolbærende elementer. Flagermusen og en putto afvejer de negative og positive kræfter. Kvinden på billedet er ikke doven fordi hun er inaktiv, hendes energi er paralyseret af fantasien, af viden, af omstændighederne.

Dürer`s billede, som er et spirituelt selvportræt, er næsten uudtømmeligt for stof til eftertanke og refleksion, og uden nogen tanke om blot at nå en brøkdel af mesterens geni, har jeg i al beskedenhed ladet mig inspirere til både titel og en del af skulpturerne.

Titlen er stavet i den oprindelige græske form for at forbinde det melankolske med noget universelt, noget til en hver tid eksisterende hos det reflekterende menneske.

Vi er jo ikke i renæssancen længere men brugen af symboler er tidløs. nogle af tingene kunne erstattes med moderne attributter, men det vil i de fleste tilfælhttp://www.galleri-gl-lejre.dk/de føles kunstigt.

Skulpturerne, som jeg også håber også vil vække latter, er til dels en parafrase over ovennævnte, forhåbentlig i en tidssvarende tolkning, dels min egen refleksion over emnet melankoli.

Hvert tiende år har jeg efterhånden fået for vane at lave en skulpturcyklus der forsøger at slå nogle universelle temaer fast på en form for formel. Denne i mit halvtredsindstyvende år, er mindre stram end den for ti år siden, måske som konsekvens af at jeg ikke selv længere har behov for eller finder det hensigtsmæssigt at sætte tingene på stramme afsluttede formler.

Skulpturerne er alle af bronce og kobber og er alle omk. 160 cm. høje.

udstillingen blev vist på http://www.galleri-gl-lejre.dk/ oktober 2007.


image 01 © peter lunding
image 02 © peter lunding
image 03 © peter lunding
image 04 © peter lunding
image 05 © peter lunding
image 06 © peter lunding
image 07 © peter lunding
image 08 © peter lunding
image 09 © peter lunding
image 10 © peter lunding
image 11 © peter lunding
image 12 © peter lunding
image 13 © peter lunding
image 14 © peter lunding
image 15 © peter lunding


Menu:webdesign and flash development: robert haff www.rohaje.dk


In order to view this page you need JavaScript and Flash Player 8+ support!